Financieel Misbruik

We zijn maar al te bekend met geestelijk, fysiek en seksueel misbruik. Heb je er ooit eens aan gedacht dat er ook financieel misbruik bestaat? Als je niet financieel onafhankelijk bent, dan geeft dit een gevangen gevoel. Wellicht ook één van de reden waarom scheidingen zo moeizaam verlopen.. Wellicht herken je het of zit je nu in een relatie waarbij er wat lampjes gaan branden..

Hieronder beschrijf ik 10 situaties waarin financieel misbruik naar voren komt. 

1) Wanneer je partner je weigert om toestemming te geven tot de bankrekeningen of creditcards dan is dat financieel misbruik. Je partner gaat boven je staan en beschouwt je niet als gelijke en vertrouwt je niet dat je op een gezonde manier geld uitgeeft.

Dit wordt geregeld gezien bij Huiselijk Geweld dat een gewelddadige partner ook alle controle wilt houden over creditcard en rekeningen om ‘gedwongen schuld’ te creëren wat tot een BKR registratie van slachtoffer kan leiden of hun schulden verhogen waardoor ze in de toekomst onmogelijk een auto of huis kunnen huren of kopen.

De controle van de rekeningen kan ook hun manier zijn om er voor te zorgen dat je volledig afhankelijk bent, zodat je de relatie niet kunt verlaten (wat altijd kan!).

2) Als je merkt dat je steeds moeilijker geld uitgeeft, omdat de reactie van je partner je angstig maakt. Je gaat aankopen verbergen, gebruikt zoveel mogelijk contant geld, zodat je niet gestraft wordt voor je aankoop zonder de goedkeuring van je partner. Het is niet gezond wanneer één persoon alle beslissingen neemt of extreem boos of overstuur raakt wanneer er geld wordt uitgegeven.

3) Als je salaris zonder toestemming direct naar je partner gaat, dan is dit absoluut financieel misbruik. Waarschijnlijk verkopen ze dit door te zeggen dat ze je willen helpen om je te leren hoe je je financiën kunt beheersen. Wellicht wordt er geroepen dat jij een gat in je hand hebt.. Je kunt je voorstellen dat hier een enorme afhankelijk wordt gecreëerd en dat het zeer moeilijk is in geval van huiselijk geweld om te ontsnappen. De persoon die alle financiën beheert, heeft financiële vrijheid en onafhankelijkheid, terwijl de andere persoon afhankelijk is. Niet gezond of gelijkwaardig dus.

4) In een relatie bespreken we onze carrière keuzes, maar er is een groot verschil tussen maken van gezamenlijke plannen en een partner die je vertelt wat je wel en niet moet doen. Een partner kan profiteren van je geld of ze kunnen tactieken gebruiken om te voorkomen dat je financiële onafhankelijkheid ontwikkelt. Een partner, niemand, mag jouw carrière zodanig beïnvloeden dat je afhankelijk blijft van die persoon door je bijvoorbeeld te ontmoedigen om een studie te doen.

5) Zomaar op je werk verschijnen om problemen te veroorzaken of je fysiek en/of geestelijk mishandelen voorafgaand dat interview of vergadering, waardoor je onvoorbereid, of te laat of helemaal niet verschijnt. Ook dit is een vorm van financieel misbruik, want velen verliezen hun werk door dit soort fratsen.

6) Je vindt geheime (creditcard) rekeningen die geopend zijn door je partner zonder jouw medeweten.

7) Als je partner alle financiën beheert en jou een ‘zakgeld’ geeft, dan is dit waarschijnlijk een ongezonde relatie. Vaak moet je rechtvaardigen wanneer je extra geld nodig hebt en bijvoorbeeld elke kassabon overhandigen. Je verliest de controle over je eigen financiën.

8) Wat rekeningen, creditcards en schulden betreft kan een financieel gewelddadige partner je volledig in het ongewisse laten als vorm van controle. Als jij geen informatie hebt over je financiën, dan kun je ook niet in staat zijn om financieel onafhankelijk te zijn. Wanneer dit uit balans is ontstaan er extra zorgen.

9) Toegang dat tot het geld wordt gegeven gaat vaak gepaard met manipulatieve spelletjes. De financiele misbruiker missen empathie en echte gehechtheid aan de mensen om hen heen. Dit is verwoestend voor de slachtoffers, zowel emotioneel als financieel.

10) Het is soms best lastig om over geldproblemen te praten, maar in een gezonde relatie is het belangrijk om je open te stellen en eerlijk tegen elkaar te zijn. Zonder deze eerlijkheid is het mogelijk om over te stappen naar ‘financiële ontrouw’ en liegt een persoon over zijn geld of verbergt iets belangrijks voor de partner.

Het kan ook zijn dat er vanuit gemakzucht één van bovenstaande situaties is ontstaan en je mag jezelf dan afvragen of je daar blij van wordt. Wat is de reden dat jij je kop in het zand steekt? Denk alleen al even na wat er gebeurd wanneer diegene overlijdt.

Geregeld hoor ik ook deze verhalen in de praktijk en het maakt het een stuk lastiger voor die persoon om weg te gaan. Ook geloof ik dat door bovenstaande scheidingen moeizaam kunnen verlopen, want de financiële misbruiker gunt jou je onafhankelijkheid gewoonweg niet!

Het is een artikel om even bij stil te staan. Ook wanneer je het niet zo heftig voelt, maar toch wel het één en ander herkent. Wellicht besluit je dat je de financiën toch anders wilt indelen met elkaar. Ga het gesprek aan. En wanneer je er niet uitkomt, schakel dan professionele hulp in die hierbij kan begeleiden.

Jij verdient Liefde in Overvloed!

Stuur me een whatsapp of mail bericht als je hulp kunt gebruiken.