Verborgen Pijn

Iedereen heeft een eigen verhaal en in elk verhaal zit ‘pijn’ verborgen. Bij de ene is dit meer aan de voorgrond aanwezig, dan bij een ander, maar het betekent niet dat het er niet is. Pijn wordt door iedereen anders ervaren. Fysieke pijn wordt anders ervaren dan ‘alleen maar’ mentale pijn. Logisch ook, want dit is minder vaak te zien. Aan de andere kant, als jij bereid bent om iemand echt diep in de ogen te kijken, dan lees je er in hoe het werkelijk met iemand gaat.

Mijn pijn

Mijn verhaal is van depressief naar gelukkig zijn. Er waren geen aanwijsbare redenen voor mij om niet gelukkig te zijn en toch was het zo. Dat was juist ook meteen mijn grootste frustratie; kon ik dan nooit eens tevreden zijn..! Ik weet niet meer de precieze datum, maar nog wel het moment dat er een lichtpuntje kwam; ik vertelde mijn partner over mijn suïcidale gedachtes. Alleen al het hardop uitspreken zorgde voor ruimte om met mezelf aan de slag te gaan. Mijn ultieme geluksmoment ervaarde ik toen ik alleen wandelde over het strand en mij zielsgelukkig voelde en straalde. Ik besefte me: ik heb mijn pijn omgezet in kracht.

Is nu dan elke dag super fantastisch? Nee hoor, gelukkig niet! Stel je voor hoe saai het leven wordt als je niet meer groeit of ‘ruzie’ maak met je partner of in heftige discussies belandt met je kinderen. De ‘kleintjes’ kan ik nog wel aan met hun chantage “mama, mag ik een snoepje, want dan ben je de allerliefste” Jammer joh, dat ben ik al! Het gaat dan vooral om die ‘grote’ die denken dat ze deze wereld al helemaal begrijpen.. Mooie gedachte trouwens! Haha.. wellicht kan ik ze beter in die waan laten, bedenk ik me nu.. Soms kijk ik ook in de spiegel en denk ik.. OMG!! en bevalt het me niet wat ik zie, zowel uiterlijk als innerlijk.. Ik heb een levendige geest en ik hou ervan om mezelf uit te dagen om het leven simpel te houden zeg maar!

Bewustwording

Wat mij helpt is dat ik geleerd heb waar mijn krachten liggen en dat ik er heel bewust van ben wanneer ik mijn krachten moet besparen en wanneer ik er juist gebruik van moet maken. Ik kan nu dus veel sneller en verder schakelen, dan ‘vroeger’. Toen schakelde ik niet verder dan in zijn twee.. en dat is niet handig als Porsche je droomauto is!? Zonder dalen geen pieken en zonder pieken geen dalen! Zo simpel is het. En jij bepaalt hoe laag jouw dalen zijn door bewust te zijn wanneer jij STOP! roept. Dat kan al heel snel zijn, maar grote kans dat jij wacht, wacht en nog even langer wacht… dan duurt het nog wel even voordat die Cinquecento een Porsche wordt, bij wijze van spreken dan.. Want veel van mijn klanten hebben een redelijke dure auto onder hun kont.. Hoort bij die functie die ze voor zichzelf gecreëerd hebben zonder ooit bewust te zijn en zichzelf eens af te vragen: Wat wil ik?

Het gaat niet om morgen of gisteren, maar om NU

We zijn er een kei in om alvast 5 stappen vooruit te lopen en onszelf vragen te stellen waarbij het eigenlijk heel logisch is dat jij het antwoord (nog) niet weet. Iemand die zich nog nooit bewust is geweest van een eigen ik, hoef je ook niet te vragen wat hij wilt over 5 jaar of welke ‘belangrijke’ mensen op zijn begrafenis aanwezig zijn. Liever kijk ik naar je situatie zoals het nu is en wat is de eerste stap die jij vooruit kunt zetten, want inmiddels weet ik dat kleine stapjes die grote stap is waardoor er écht verandering komt. Bij kleine stapjes ervaar je namelijk sneller het krachtgevoel, want altijd smaakt naar meer!

Blijf willen groeien!

Mijn ouders speelden een grote rol in mijn ontwikkeling en zonder deze bewustwording had ik rondjes kunnen blijven rennen en was ik niet gekomen waar ik nu ben. En vergis je niet; ik groei nog elke dag! Door de mensen die ik spreek, door de uitdagingen die ik zelf tegen kom. Er zijn altijd nog wel dingen waar ik mee aan de slag kan. Laatst nog had ik niet aan iemand zijn verwachtingen gedaan, wat mij erg raakte, terwijl ik heel goed weet dat het bij hem hoort en niet bij mij. Inmiddels ben ik deze persoon dankbaar voor het leerproces dat ik mocht meemaken. Het bracht mij nóg dichter bij mijzelf.

Stop met stempelen

Onlangs kwam iemand bij me die volgens ‘deskundigen’ dwangneuroses had. Een geweldige vent die ontzettend belangrijk werk doet in de jeugdhulpverlening. Mocht je het nog niet weten; ik houd niet zo van stempels. Iedereen heeft zijn eigen uitdaging, maar het gaat er uiteindelijk om dat jij jezelf accepteert en om kunt gaan met je ‘stempels’ en gelukkig bent. Juist dankzij zijn ‘dwangmatigheid’ had hij heel snel door wat hij nodig heeft om rust te creëren en zelfs wat hij nodig had om niet meer in een diep te komen!

Wat is jouw pijn? Als je dit weet, dan weet je eigenlijk ook je kracht, want deze zit verborgen in jouw pijn. Wanneer is dat het juiste moment om met jezelf aan de slag te gaan? Er zijn duizenden redenen te bedenken om iets niet te doen, maar er is maar één reden om het WEL te doen: omdat jij het wilt! Ik heb het je nu al extra makkelijk gemaakt om de eerste stap te zetten: stuur me hier een whatsapp of mail me!

Keep life simple. Tot gauw.