Zumba

Gewoon jezelf zijn. Het klinkt best makkelijk toch, maar de vraag is of dat ook zo is. Vanmorgen tijdens mijn Zumba les betrapte ik mezelf erop dat ik daar in die les in mijn hoofd zat en niet in mijn lijf, waardoor ik niet de muziek voelde. Ik stond daar heerlijk te stuntelen als die beginneling (I loved it). Wellicht kwam het door de Zumba leraar (en moest ik aan zijn prettige moves wennen aangezien ik een vrouw gewend was die les gaf). Sowieso vind ik het geweldig om te zien hoe de vrouwen in alle leeftijden reageerden op deze les. De heupen en big smiles kwamen los zeg maar.

Na de les knoopte ik het gesprek met hem aan. Hij vertelde dat het hem altijd zo verbaasde dat veel mensen moeite hebben met de moves (gelukkig hield hij het algemeen). Je hoeft alleen maar je lichaam goed te kennen, volgens hem. Precies, dat dus! Als je altijd maar in dat hoofd zit van je, dan mis je dus die andere helft. Veel slimmer is het dus om hoofd en lichaam met elkaar te verbinden. Het zit hem dus in die combinatie. Alleen sporten om je beter te voelen is niet genoeg en vice versa!

O jee.. Belemmerende gedachte

Weet je waardoor ik ook werd belemmerd tijdens de Zumba? Lange periode is er tegen mij gezegd dat ik raar danste en werden mijn moves overdreven nagedaan. Als grap. Door dat stemmetje was ik zo gefocust op de pasjes en zo bang om links te stappen in plaats van rechts (om het fout te doen), dat ik het ritme in de muziek geeneens hoorde of voelde. Nu besef ik me maar weer al te goed hoe wij onszelf op allerlei manieren laten belemmeren. Al zou ik dansen als de allergekste, het zou niets moeten uitmaken; because I’m having fun!

Be who you are,

not who the world wants you to be.

Dichterbij jezelf

Zo zie je maar weer dat je overal een les in kunt vinden. Wat een uurtje Zumba al niet kan doen! Mensen vragen regelmatig hoe zij dichter bij zichzelf kunnen komen. Dansen is daar dus een ook onderdeel van. Zet je muziek op en swing de kamer door of dans in je blootje onder de douche. Ook Iemand een dikke knuffel geven helpt daarbij, wat mijn lievelingsvorm is om iemand te begroeten. Sommige mensen voelen zich daar nog wat ongemakkelijk bij, maar die moeten gewoon nog wat vaker oefenen om het comfortabel te maken en vooral niet meteen denken dat die ander iets van je wil.. (Everybody needs hugs). En wandelen in de natuur is ook heel fijn, zelfs nu wanneer het weer niet heel uitnodigend is. Plus je ogen dichtdoen, luisterend of niet luisterend naar meditatiemuziek, en genieten van wat je ziet en wat je binnenkrijgt. Dichter bij jezelf komen is niet iets wat je in 1, 2, 3 even doet. Het is een leerproces wat je jezelf moet gunnen.

Wie, Wat en Waarom?

Ik hoor regelmatig dat mensen aan het zoeken zijn, terwijl ze geeneens weten wat ze willen vinden. Goed zoeken is al lastig genoeg, laat staan wanneer je niet weet waarnaar je zoekt. Stop dus met zoeken!! Wat een tijdverspilling. Heb jij jezelf al eens de Wie, Wat en waarom vraag gesteld? Deze maakt het allemaal veel duidelijker, dan wanneer je jezelf de Hoe-vraag stelt.

Wie (is belangrijk)?

Wat (is belangrijk)?

Waarom (belangrijk)?

De ‘Hoe’ is niet belangrijk

Dat is het allereerste wat ik leerden van Roy Martina; laat de Hoe los. Het is belangrijker dat je weet wat je wilt. En er achterkomen wat je wilt, vind je door tijd door te brengen met jezelf. Wat zijn nu de dingen waar je blij van wordt? Wat is er nu wél in je leven? Er is altijd wel iets. Begin daar om ervan te genieten en om er dankbaar voor te zijn. Breid dat langzaam uit en schrijf het op in een journal, zodat je het ook nog eens terug kunt lezen en eenmaal op papier betekent uit je hoofd. Vertel de woorden hardop tegen jezelf en voel ze. Zet daarna de intentie voor de volgende dag, zodat je bewust bent hoe jouw dag er uit gaat zien en let it goooo!

Dit is een begin. Wil je er verder mee aan de slag? Volg mijn training op 7 januari; You Can Have It All in 2020! Aanmelden doe je hier.

Heb ik jouw aanmelding binnen? Dan doe ik een Salsa-dansje en stuur ik het naar je toe!!