Deze blog is geschreven voor degene die de afgelopen jaren zichzelf voorbij gelopen hebben, keihard gewerkt hebben en in 2020 verlangen naar méér liefde, méér passie en méér vrijheid. Voel jij je niet aangesproken dan ken jij vast wel iemand die je kunt attenderen op dit artikel. Je kan deze persoon herkennen o.a. aan het volgende, maar jij weet wel wie ik bedoel:

 • ‘Klaagt’ over het druk zijn.
 • Vind dat anderen er een zootje van maken.
 • Wilt niet loslaten
 • Heeft moeite om zich te uiten, dus communiceert op een zakelijke manier of helemaal niet.
 • Is thuis een ander persoon dan op werk.
 • Heeft een gok, drank of een andere uitdaging.

Loslaten

Loslaten, het lijkt zo’n moeilijk iets. Deze situatie is voor jou nu zo vertrouwd, je weet nu wat je hebt ook al word je daar niet superblij van. Jij weet echt wel, dat je niet alles alleen kunt doen en zolang je dit wel blijft doen, dat Mr. Burn-out of Mrs. Worse gaat toeslaan. En natuurlijk denk jij nog steeds dat dit voor jou een ‘verre bedshow’ is wat jou niet gaat gebeuren, totdat het gebeurt.. En tot die tijd heb jij last van klagende vrouwen, kinderen, vrienden en van JEZELF.

Groeien

Op een gegeven moment wil je groeien. Als persoon. Je wilt groeien in functie of groter worden met je bedrijf. Je hebt alleen geen idee hoe. Je begint boeken te lezen, podcasts te luisteren en inspirerende video’s te bekijken. Dat is natuurlijk een heel mooi begin om te lezen, te horen en te zien hoe anderen begonnen vanuit jouw situatie of zelfs nog slechter staan waar ze nu staan. Dit kan enorm inspirerend zijn, maar ook jouw weerhouden van het doen. Dat succes wat zij hebben in jouw ogen, kan jou enorm benauwen. Het is wel een heeeele grote stap. Ja, ook dat wordt tussen neus en lippen gezegd, maar blijft het minste hangen.

Doen

Een grote stap kun je verdelen in kleinere stapjes en het begint met DOEN. Je weet je ‘eindbestemming’ en je weet je startpunt, dus eigenlijk weet je al ontzettend veel! Nu dan nog die stappen tussendoor. Het flexibele plan, want niemand wilt in 1 rechte lijn vooruit. Daar zit geen groei! Jouw groei zit in jouw ‘pieken’ en ‘dalen’. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen dat ze ‘fouten’ moeten maken, zodat ze kunnen ervaren hoe iets op te lossen en te zien dat het achteraf gezien toch allemaal niet zo erg was. Ik kom vele lieve vaders tegen die hun kinderen niet loslaten en hen willen behoeden voor de fouten die zij vroeger zelf gemaakt hebben. Wat oneerlijk voor het kind! Ook deze heeft recht op zijn eigen proces van pieken en dalen en zolang jij als ouder er bent om ze op te vangen en de ‘successen’ te vieren, geef je ze juist iets waardevols mee!

Team

Dit geldt ook voor jouw teamleden als leidinggevende. Deze mensen hebben ook recht op verantwoordelijkheden die zij aankunnen én om de kans te krijgen dat zij het eigenlijk beter kunnen dan jij. Want wees eerlijk.. is deze angst niet groter, dan dat ze het verknallen? Ik zeg.. WEES EERLIJK! Het is altijd beter om te kijken wat je het je zal opleveren; meer rust en meer tijd! Wat ruimte gaat creëren om het grote geheel beter te zien, want dat grote geheel gaat er weer voor zorgen dat jij meer kunt gaan genieten!

5 Tips

De makkelijkste manier om minder hard te werken is om slimmer te werken. Bij deze mijn 5 tips:

 • Laat los waar je geen invloed op hebt.
 • Besteed werk uit aan de mensen die het minstens of zelfs beter kunnen dan jij.
 • Kom op voor jezelf! Geef je grenzen aan.
 • Communiceer met de mensen om je heen op een persoonlijke én zakelijke manier.
 • Leer delegeren!

Ook nu begint het verhaal bij jou. Jij bent de leider van jouw leven, dus jij bepaalt de wat, wie en waarom. Als je kijkt naar delegeren bijvoorbeeld, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

Wat brengt het je als je niet alles meer zelf doet?

Waarom is dit belangrijk voor jou?

Wie heb je hiervoor nodig?

Als je iets wilt bereiken in je leven, dan heb je doelen nodig. Een ‘eindbestemming’. Iets waar je naar toe wilt werken. In mijn E-book leer je in 5 stappen hoe jij je doel bereikt en deze geef ik GRATIS aan jou! Ik gun jou hetgeen wat je wilt bereiken, want ik weet dat jij dan meer Liefde, Passie en Vrijheid gaat ervaren in 2020. En weet je dat je dit helemaal niet alleen hoeft te doen? Dat hulp inschakelen van een coach bijvoorbeeld (Me) heel NORMAAL is. Iedereen heeft blinde vlekken en een ‘vriendelijke en eerlijke’ spiegel nodig!