Laatst kwam er weer een bericht voorbij; een geweldig sociaal en succesvol persoon heeft zelfmoord gepleegd. Het onbegrip van mensen druipt er om heen. Ik kan mij nog goed herinneren als mijn partner zei: ‘daar begrijp ik nu helemaal niets van’, dat ik verder wegkroop onder mijn dekentje op de bank want ik begreep het juist heel goed! Wat een schaamte voelde ik, want ik mocht dit toch niet voelen! Ik had alles om me heen!

Vage klachten

Ik ben weleens langs de huisarts geweest met mijn ‘vage’ klachten, maar ik paste niet in het hokje depressie. Ik had een druk leven, had alles onder controle en zag er niet intens slecht uit. Het advies: ga meer bewegen en gezonder eten. Ik voelde aan alle kanten dat het daar niet aan lag en ik heb lange tijd ontkent dat ik mij niet gelukkig voelde. Een ander mag toch niet zien wat ik werkelijk voel en denk, zei mijn innerlijke criticus, dus gaan we gewoon lekker door. En toch had ik steeds vaker het gevoel én de gedachtes: Ik wil zo niet verder.

Uiteindelijk heb ik uitgesproken naar mijn partner dat ik regelmatig nadacht over de dood en toen dat gevoel er ineens mocht zijn, kon ik er ook iets mee. Daarom is het uiten van gevoelens en gedachten zó belangrijk. In je hoofd is in je hoofd.. Uit je hoofd is in je hart. En natuurlijk wilde ik niet vier fantastische kinderen en hen achterlaten met mijn ‘zooi’ wat mijn vader wel had gedaan. Er ontstond een drive. Een drive om gelukkig te zijn. Nu weet ik inmiddels dat er vele mensen in stilte lijden, waaronder vele mannen. Nog steeds is zelfdoding bij mannen het hoogst. Ik kwam erachter dat ik inderdaad niet leed aan een ‘klassieke depressie’, maar wél aan een Verborgen Depressie! In een Verborgen Depressie toon je niet je emoties die je van binnen voelt, maar laat je aan de buitenkant een ‘perfect’ leven zien.

Dit zijn de symptomen van een Verborgen Depressie:

  • Een innerlijke criticus die je voortdurend een gevoel van schaamte geeft, je wilt ‘perfect’ zijn
  • Je laat een groot of zelfs overdreven gevoel van verantwoordelijkheid zien.
  • Je zit heerlijk in je hoofd om maar geen pijnlijke emoties te voelen.
  • Je hebt behoefte aan controle over jezelf en je omgeving, omdat jij je zorgen maakt.
  • Je richt je op wat je moet doen en ontleent je eigenwaarde aan wat je doet (denk bijv. aan je carrière)
  • Je wilt graag dat anderen het goed hebben, maar laat ze niet toe aan jouw innerlijke wereld. Je houdt altijd wel een bepaalde afstand.
  • Jouw verdriet is altijd minder erg als dat van een ander. Je vind het lastig om compassie met jezelf te hebben.
  • Als basis van je gezondheid tel je al je zegeningen
  • Je bent succesvol in je werk, maar je hebt moeite met emotionele intimiteit in relaties.
  • Je hebt een bijkomende ‘psychische’ stoornis, zoals een eet, -angst of obsessief of een verslaving (sporten, werken, seks, drank etc..)

Het doel van een Verborgen Depressie

Het doel van een Verborgen Depressie is jezelf verbergen, beschermen en zien te overleven. Het kan zelfs zo zijn dat dit een sluipmoordenaar is voor mensen die zelfmoord plegen. Nu komt het lastigste: toegeven dat jij lijdt aan een Verborgen Depressie zou betekenen dat jij toegeeft dat je ‘iets’ mankeert en dát is nu net wat jouw perfectionisme niet snel toelaat! En je hebt toch allerlei manieren gevonden om te kunnen omgaan met druk, tegenslagen en verlies, waardoor je door kunt blijven rennen..? En toch.. een keer houdt dit op. Je houdt dit niet vol. Iedereen wilt gelukkig zijn! En echt hoor.. uiteindelijk val je ‘door de mand’, want jouw energie vertelt uiteindelijk een heel ander verhaal.

Wat ik zelf het allermoeilijkste vond is mensen toelaten in mijn innerlijke wereld en hen ook echt vertellen wat ik voel en denk. Ik heb ervaren wanneer je dit bij deze mensen niet doet, dat ze daar ook niet intrappen. Uiteindelijk hoort het gedrag erbij te passen. En het is zo waardevol wanneer mensen je in hun hart sluiten en niet alleen andersom. Teleurstellingen op dat gebied heb ik niet meer.

Doe de test

Was het simpel om voor een Verborgen Depressie uit te komen? Die eerste stap is altijd het moeilijkst, maar zodra deze gezet is, zet je ook gemakkelijker de tweede, derde en al die andere stappen. Je mag hulp vragen, je moét hulp vragen. Uiteindelijk doe je alles zelf, maar stop met het alleen te doen. Wil jij weten of jij lijdt aan een Verborgen Depressie? Doe hier de test!

Heb je vragen? Neem contact met me op. Ik begeleid mannen die zichzelf herkennen in een Verborgen Depressie en de vicieuze cirkel écht willen doorbreken! In dit proces sta ik naast je om je op te vangen en vooruit te duwen. Stop met het vasthouden van het verleden en druk maken om de toekomst en maak nu de beslissing dat je het anders wil. Stuur me nu een WhatsApp dat jij het leven wilt leiden waarin je echt gelukkig bent en anderen laat zien wie jij werkelijk bent. Het voelt bevrijdend. Ik weet er alles van!

Herken jij een Verborgen Depressie bij je partner? Neem contact met me op voor advies wat jij hierin kunt betekenen!

Ga altijd voor Liefde, Passie en Vrijheid. Go for it! Shine Your Light.