Depressieve gevoelens en weinig plezier… wat nu?

Dingen waar je eerst zoveel plezier aan beleefde, laten je nu achter met een leeg gevoel. De depressieve gevoelens lijken te overheersen. Je kijkt ernaar uit wanneer je weer naar huis kunt, terug naar bed. Genieten doe je niet meer, ook al laat je dit niet merken aan je omgeving. Zo ploeg je de dagen door en duw je de week om. Je loopt vast. Hoelang blijf je dit doen? Hoelang houd je dit eigenlijk vol?

Zo was het ooit

Het was ooit anders. Lekker uit eten, een wijntje erbij en vooruit: die tiramisu op de menukaart laat je natuurlijk niet staan. De hele avond praat en deel je met je partner en geniet je van het eten. De avond vliegt voorbij en je kunt niet wachten tot je de volgende date kunt plannen. Of uitjes met vrienden, avonden lang op pad, net als vroeger. Als je hieraan terugdenkt, lijkt het bijna een ander leven.

Depressieve gevoelens overheersen

Zo voelt het nu namelijk totaal niet meer. Je bent allang blij als het hoofdmenu erop zit, zodat je weer naar huis kunt. Vrienden zie je nog wel, maar het liefst kort of in kleinere groepen. Het is sowieso moeilijk om het ertussen te fietsen in je agenda. Het lijkt alsof je meer geleefd wordt de laatste tijd. Je zet de stappen, je zegt je zinnen, maar het is op de automatische piloot. Er zit geen gevoel in. Geen plezier. De dagen weken glippen door je vingers. Voor je het weet zijn er maanden voorbij en vraag je jezelf af: waar is alle tijd gebleven?

Druk om perfect te zijn

Wat kan er aan de hand zijn? Neem maar van mij aan dat er talloze oorzaken kunnen zijn. Werk, relaties, zelfbeeld, vriendschappen of juist gebrek aan dit alles: je hebt veel ballen hoog te houden. Er is bovendien zoveel druk om altijd perfect te zijn. De voorbeeldige werknemer, de superpapa, de ideale echtgenoot. Wie kan er perfect zijn? Wie lukt het daadwerkelijk om al die ballen constant in de lucht te houden zonder dat er ooit eentje op de grond valt?

Tijd om actie te ondernemen

Het kan anders. Nee, het móét anders. Somberheid verdwijnt niet uit zichzelf. Sterker nog, wanneer je de gevoelens negeert of ontwijkt worden ze alleen maar erger. Ga je op deze voet door, hakkelend door het leven zonder plezier, dan gaat de negatieve spiraal steeds dieper, met alle gevolgen van dien. Misschien loopt je relatie uiteindelijk stuk, groeien jij en je vrienden uit elkaar of gaat je werk eronder leiden. Bovendien zorgen deze gevoelens voor steeds meer stress. Stress die je stemming alleen maar slechter maakt. Die misschien wel zorgt voor een burn-out en het lange herstel dat hierbij komt kijken…

Gun het jezelf

Om te voorkomen dat je verloren raakt in je gevoelens, is erkenning de eerste stap. Toegeven dat het niet meer is zoals vroeger. Dat je het echt minder leuk vindt. En dat je actie wilt ondernemen om dit te veranderen. Je zal actief aan de slag moeten om het plezier terug te krijgen. Gun het jezelf. Een coachingstraject kan helpen om je bewust te worden van je gevoelens, van de oorzaken en gevolgen. We gaan samen aan de slag om niet alleen te ontdekken waarom het plezier niet meer aanwezig is, maar ook hoe je dit weer terugvindt. Neem contact op voor een eerste kennismaking!