Ineens lig ik sinds lange tijd te piekeren in mijn bed. Het is allang tijd om te gaan slapen, want morgen begint de eerste schooldag en staat de wekker voor het eerst sinds 6 weken aan. Ik kom maar niet in slaap en ik lig te piekeren. Er vloeien zelfs wat tranen, totdat ik me besef dat dit niet meer mijn manier is. Ik snep mezelf eruit! En de negatieve gevoelens verdwijnen en de positiviteit is weer terug. Zo heee.. ze hadden me bijna..!

Wat is piekeren?

In plaats van me over te geven aan mijn slaap kies ik ervoor om jouw slapeloze nachten te verminderen, want ik kreeg het gevoel dat ook jij piekert. Weet je wat piekeren is? Het zijn negatieve gedachtes gebaseerd op je verleden die ervoor zorgen dat jij je je zorgen maakt over de toekomst. Je begrijpt hem al. Dat heeft natuurlijk totaal geen zin. Het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen en is dus nog volledig beïnvloedbaar.

Wat te doen?

Waarom lukte het mij om mezelf eruit te sneppen? Ten eerste omdat ik het herken en voel dat ik iets aan het doen ben wat ik helemaal niet wil. Ten tweede heb ik mijzelf beloofd om alleen dingen te doen die mij dichter bij mijn droom brengen en daar hoort piekeren of negativiteit niet bij. Ten derde wil ik weten waarom ik pieker, zodat ik er iets van kan leren. Oude overtuigingen van vroeger staken weer de kop op, waardoor ik onzeker werd. Meng dat met nieuwe spannende ontwikkelingen van afgelopen week en het kost me enkele uren slaap.. Gelukkig ben ik nog steeds mens!?

Focus op positiviteit

Het besef dat ik inmiddels zo ontwikkeld ben dat ik mijzelf redelijk snel tot orde kan roepen, geeft mij een goed gevoel. Ik ben gegroeid, dus ik leef! Woohoo!! Eigenlijk zou ik een dansje moeten doen om het te vieren, haha! Waar wil je je focus op leggen? Op de positieve dingen toch, zoals de vele felicitaties die ik heb mogen ontvangen voor mijn verjaardag. Deze hebben er aan bijgedragen dat deze dag nog mooier was. Ook mijn cadeautje wat ik weggegeven heb (de 10 Gouden Regels), werd door velen verrassend en enthousiast ontvangen. De afgelopen week was een week vol met nieuwe ervaringen en weet je wat het allermooiste is? Hoe eng ik het ook vond, ik leef nog steeds..

Van mij mag je om 2 redenen terug spieken in het verleden:

1) Waar stond je en waar sta je nu? WAUW wat een mega groei!!

2) Wat waren mijn grootste leermomenten?

Snep!

En dan besef je dat er geen reden is om te piekeren en dat je daarvoor in de plaats beter dankbaar kunt zijn voor wat je geleerd hebt en wat je om je heen hebt. De positiviteit aandacht geven, zodat het kan groeien. Ik snepte mezelf eruit, omdat ik weet wat belangrijk voor mij is en dat ik begrijp dat ik daar alleen maar kom door te vertrouwen op het proces, mijn proces. Als je piekert, dan kun je jezelf 2 vragen stellen:

1) Wat kan ik er op dit moment aan het veranderen? Niets? Ga slapen! Iets? Beloof jezelf dat je morgenochtend dat als eerste regelt.

2) Waarom pieker ik? Voel je angsten en schrijf ze op. Je ligt toch al wakker! Als je ze opschrijft, dan verdwijnen ze vanuit je hoofd op papier en dat ruimt lekker op.

Vergelijk het met autorijden

Wanneer je met mijn coaching aan de gang gaat, dan heb je op een gegeven moment een ‘wensenlijst’ bij je in de buurt. De bedoeling daarvan is, dat je op ieder moment herinnert wordt aan datgeen wat voor jou belangrijk is. Het kost tijd. Alle veranderingen kosten tijd en gun jezelf deze tijd. Vergelijk het met autorijden. Raakte je de allereerste keer toen je instapte niet in paniek en dacht je dat je het nooit zou kunnen? Of wanneer je je rijbewijs haalt, mag je officieel de weg op terwijl je nog steeds niet één van de beste bent. Ik reed bijvoorbeeld bijna een benzinepomp uit de grond.. (don’t ask).

Gun jezelf het leerproces van het leven en stop met piekeren en krijg de controle over je gedachtes. Hopelijk levert mijn leermoment jouw inzichten op! Je weet, als jij iets wilt veranderen, dan ben jij degene die dat kan veranderen. ?? Snep jezelf uit dat gepieker! Maak een afspraak!

Wat is jouw manier om je gepieker te stoppen?

Fijne dag!

Stralende groet, Tamara